Jaki olej wybrać do dań smażonych?

Smaczne, choć nie do końca zdrowe dania, wymagają wiedzy, by móc przygotować je, nie szkodząc sobie i innym. Najczęstszym błędem, popełnianym podczas smażenia, jest dobranie nieodpowiedniego tłuszczu, który może spowodować, tworzenie się groźnych substancji, podczas zbyt wysokiej temperatury. Aby uniknąć przykrych sytuacji, warto zapoznać się z informacjami, które mogą w dobraniu odpowiedniego tłuszczu, dlatego przygotowaliśmy krótką informację, odnośnie tłuszczu, wykorzystywanego podczas gotowania.

Na jakim oleju smażyć dania, wymagające wysokiej temperatury ?

tłuszcz jest produktem, bez którego wykonanie smacznych dań, nie było by możliwe. Dzięki jego zastosowaniu, Można przygotować potrawy mięsne i bezmięsne, desery, ciasta oraz przekąski.. Jego niewłaściwe dobranie, może mieć jednak bardzo poważne skutki. Jak zatem wybrać tłuszcz do smażenia?
Najbardziej popularne, powszechnie dostępne oleje, to olej rzepakowy i słonecznikowy. Są tanie, bezwonne oraz bezsmakowe, które świetnie nadają się do przygotowania deserów, przekąsek, sałatek oraz sosów. Niestety, tylko jeden z nich, nadaje się do do smażenia. Który? Na jakim oleju smażyć potrawy?
Odpowiednim tłuszczem do potraw smażonych jest rafinowany olej rzepakowy. Charakteryzuje się dużym punktem dymienia, czyli nie tworzy groźnych reakcji, podczas smażenia w wysokiej temperaturze. Jest również olejem odpornym na utlenianie, dlatego podczas wysokiej temperatury, nie ulatniają się cenne witaminy oraz składniki odżywcze. Jest również cennym źródłem kwasów jednonienasyconych, co sprawia, że jest najzdrowszym tłuszczem, stosowanym podczas smażenia.

Do jakich dań stosować olej rafinowany rzepakowy?

Choć olej ten, jest najlepszy do dań smażonych, równie dobrze sprawdzi się w przypadku dań pieczonych oraz deserów, w tym ciast. Odporność na wysoką temperaturę, oraz cenne składniki, dają mu przewagę nad tłuszczem zwierzęcym- smalcem, który również doskonale się nadaje do głębokiego smażenia, choc ze względu na intensywny zapach i smak, jest mniej popularny.

 

You may also like...