Przepyszny zdrowy chleb

Jak wszyscy wiemy, każdy z nas musi gotować w domu. Niektórzy ludzie radzą sobie lepiej, inni gorzej. Ale najważniejsze jest to, że my, nasza rodzina i przyjaciele lubimy naszą pracę. W Polsce jest trochę potraw, bez których nie da się obejść. Jemy go codziennie w normalnej pszennej lub żytniej formie. Mowa tutaj o chlebie. Ale czy ktoś słyszał o zdrowych wersjach tego popularnego pokarmu? Jeśli nie to niniejszy artykuł właśnie ma za zadanie przedstawić jak zrobić pyszny chleb bezglutenowy z mąki gryczanej.

Przepis na zdrowy chleb?

Chleb nie jest skomplikowany do przygotowania. Co potrzebujemy do ich zrobienia?

Składnikami są:

  • 300 g mąki gryczanej bezglutenowej ,
  • 1 łyżka siemienia lnianego ,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ,
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych drożdży ,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 l maślanki lub wody,
  • 4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (w górę iw dół). Wyłóż ciasto papierem do pieczenia. W większej misce wymieszaj suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną (możesz samodzielnie zmielić zamaskowane ziarna gryki), skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, nasiona i sól. Jeśli w diecie są drożdże, można dodać 1/2 łyżeczki suchych drożdży – pamiętajmy, aby nie posypywać ich bezpośrednio solą. Jeśli nie możesz dostać drożdży, ten przepis sprawi, że będziesz idealny bez drożdży bezglutenowy. Wymieszaj składniki łyżką. W innej misce wymieszaj maślankę, jajka, melasę i sok z cytryny. Dodaj płynne składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj łyżką (najlepiej drewnianą). Nie mieszaj zbyt długo – po prostu wymieszaj składniki. Tworzy dość luźne kępy. Wlej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem sprawdź, czy chleb gryczany bezglutenowy jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź chleb na metalowej podstawce. Ciąć tylko po ostygnięciu. Przechowuj w bawełnianych lub lnianych szmatkach lub lnianych woreczkach na chleb – nie przechowuj ich w folii aluminiowej.

 

You may also like...