Mąka kukurydziana – właściwości i sposób wykorzystania
Bez wątpienia w polskiej kuchni króluje mąka pszenna. To z niej przygotowuje się tradycyjne pierogi i różnego rodzaju kluski, używa się jej do domowych makaronów, ciast i placków, a nawet panierowania kotletów. Miłośnicy gotowania i zdrowego odżywiania coraz częściej sięgają jednak po inne, bardziej odżywcze mąki, które niejednokrotnie charakteryzują się także bardziej intensywnym smakiem. Jedną z nich jest mąka kukurydziana.
Mąka kukurydziana – wartości odżywcze
Mąka kukurydziana to świetne źródło białka oraz wartościowego błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. W przeciwieństwie do mąki pszennej nie zawiera glutenu, który może powodować różne dolegliwości trawienne. Mąka kukurydziana jest bogata w cynk, który wspiera układ odpornościowy oraz reguluje ciśnienie krwi. To również wartościowe źródło witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz stan skóry i włosów. Mąka kukurydziana to wartościowe źródło wielu minerałów, w szczególności fosforu, magnezu i żelaza.
Mąka kukurydziana – do czego ją wykorzystać?
Mąka kukurydziana jest idealna do panierowania różnego rodzaju mięs. Jeśli nie mamy w domu mąki, możemy wykorzystać lekko pokruszone płatki kukurydziane, które zastąpią nam nie tylko mąkę pszenną, ale także bułkę tartą. W taki sposób przygotujemy dania takie jak kurczak w płatkach kukurydzianych, złote kotlety schabowe czy drobiowe nuggetsy smażone na głębokim oleju lub pieczone w piekarniku. Z mąki kukurydzianej możemy przygotować również smaczne omlety i placuszki, domową tortillę oraz słodkie ciasta i desery. Powstałe wypieki są zdecydowanie lżejsze niż ich pszenne odpowiedniki, bardziej puszyste i kruche – mąka kukurydziana nie zawiera glutenu czy „kleistego” białka, który odpowiada między innymi za sprężystość ciasta na pierogi czy pizzę.
Czy warto wykorzystywać w kuchni mąkę kukurydzianą? Trzeba pamiętać, że ze względu na jej strukturę nie nadaje się ona do wszystkiego. To jednak lekka, smaczna i zdrowa alternatywa dla wielu dań z mąki pszennej.
Najnowsze komentarze