Jak parzyć zieloną herbatę – porady i wskazówki

Większość z nas nie myśli o konkretnych zasadach parzenia herbaty. Zalewamy wrzącą wodą saszetkę z danym rodzajem herbaty. To wystarczy.
Wraz ze wzrostem popularności herbaty coraz więcej ludzi skupia się na walorach smakowych. Można je osiągnąć dzięki odpowiedniemu zaparzaniu naparu herbacianego. Jak to wygląda w przypadku zielonej herbaty – jak parzyć zieloną herbatę? Wbrew pozorom, nie jest to wiedza trudna i tajemna.

 

Temperatura parzenia powinna oscylować między 60 a 90 stopniami Celsjusza. Gotujemy w czajniku wodę, a następnie czekamy na jej schłodzenie. Możemy posługiwać się odpowiednim termometrem albo zdać się na wskazówki miłośników herbat: wrząca woda już po 3-4 minutach ma 90 stopni Celsjusza, a po 14 minutach spada do 75 stopni. Następna czynność jest bajecznie prosta – zalewamy listki gorącą wodą, w odpowiedniej temperaturze. Czekamy kilka minut, aż napar nabierze odpowiedniego koloru, konsystencji i cieszymy się nim.
Jak parzyć zieloną herbatę, by była jak najsmaczniejsza? To pytanie zadawało sobie wiele przyszłych miłośników herbat. Dla pewności można poprosić o pomoc pracowników herbaciarni, by określili, jak postępować w przypadku parzenia konkretnych odmian zielonej herbaty. Co herbata to obyczaj.

Możesz również polubić…