Wykorzystanie quinoa
Krótka charakterystyka.
Quinoa jest to roślina pochodząca z Ameryki, stanowi idealny zamiennik ryżu. Jest bardzo bogata w białko i posiada w sobie wiele cennych i niezbędnych
witamin należących do grupy B. W Europie jak i Polsce jest dopiero od niedawna więc jest cały czas odkrywana. Możemy ją spożywać w daniach gorących jak i również na surowo. Nie zawiera glutenu, osoby uczulone na gluten powinny być najbardziej zainteresowane tą właśnie rośliną. Lecz to nie wszystko, pomaga osobą chcących zrzucić nadwagę, wytwarza szybkie uczucie sytości i utrzymuje taki stan przez długi okres czasu. W 100 gramach ugotowanej komosy znajdziemy prawie 150 kcal co jest całkiem dobrym wynikiem zważywszy na to, że posiada tak dużo wartości odżywczych. Od niedawna naukowcy twierdzą że komosa ryżowa ma właściwości chroniące nas przed nowotworami lub innymi tego typu chorobami. Jest lekko strawna i nie posiada praktycznie żadnych właściwości szkodzących naszemu zdrowiu. Jest idealna do spożywania rano, w środku dnia czy też późnym wieczorem. Może pełnić kluczową
role w naszej codziennej diecie i trybie naszego życia.
Gotowanie z wykorzystaniem QUINOA.
Jest wiele fantastycznych przepisów potraw z quinoa, jeżeli interesuje nas wykorzystanie tej rośliny do szybkich potraw i dalej zastanawiamy się co zrobić z quinoa jest na to wiele porad. Komosę ryżową możemy rano wsypać do wody gdy będziemy wychodzić do pracy, a gdy wrócimy po całym dniu zmęczeni i nie będziemy mieć ochoty na męczące gotowanie to wystarczy wyciągnąć z garnka napęczniałą i kiełkującą komosę, która będzie gotowa do spożycia na surowo. Dla wielbicieli szybkich, słodkich a przede wszystkim wartościowych śniadań może to być coś na odmianę dotychczasowych i już doskonale znanych posiłków. Stanowi świetne połączenie z owocami lub jogurtem. Jest możliwość uzyskania z niej lekkiego smaku orzechowego poprzez prażenie na suchej patelni. Quinoa może pełnić dla każdego inną funkcję w jego diecie i już nie musimy zastanawiać się co zrobić z quinoa i czy to nam nie zaszkodzi.
Najnowsze komentarze